Nazovite nas +385 52 757 900

info@dadic.net

Carlotte Grisi 11, Novigrad - Cittanova

Na samo 50km od Trsta!

After implant placement

Pretraga:

Kako pravilno održavati implantate?

Pacijenti s ugrađenim implantatima moraju održavati što bolju higijenu usne šupljine. Postoje posebne vrste i oblici četkica, zubne svile i ostalih higijenskih preparata koje, prema uputama doktora stomatologije, pacijenti moraju redovito upotrebljavati. Treba dolaziti na redovite kontrole gdje se provjerava higijena i vrši klinički pregled kostiju i mekanih tkiva oko implantata.

Kako trebam njegovati i održavati nove zube na implantatima?

Zubi na implantatima se moraju održavati isto kao i prirodni zubi – odnosno tri puta dnevno (nakon jela), a ako niste u mogućnosti onda dva puta, ujutro i navečer prije spavanja. Kod pojedinačnih krunica na implantatima mora se koristiti interdentalni konac kao i na prirodnim zubima, a ako se na implantatima nalazi most, preporučujemo korištenje posebnih interdentalnih četkica ili interdentalnog konaca za čišćenje ispod mostova i područja između zubi i implantata. Važno je dobro očistiti prostor između implantata i gingive budući da se na tom mjestu zaustavlja najveća količina bakterijskog plaka koji može uzrokovati gingivitis ili periimplantitis. Bitno je pridržavati se gore navedenog postupka navečer prije spavanja, jer bakterijski plak djeluje najviše noću kad su usta u mirovanju. Krunice i mostovi na implantatima zahtijevaju istu njegu kao prirodni zubi.

Kako se čisti mobilna proteza na implantatima?

Mobilna proteza koja je na implantatima skida se i pere nakon svakog jela. Čisti se s vanjske i unutarnje strane četkicom a zatim se čiste implantati u ustima normalnom pastom i četkicom. Važno je čistiti strukture na implantatima u ustima, jer i ovdje bakterijski plak s vremenom može uzrokovati upale i smetnje. Ako se ne uspije tijekom dana, obavezno čistite navečer. Mobilnu protezu stavljajte svaki dan u dezinfekcijsku tekućinu i ako nije u ustima mora stajati u vodi.

Zašto su čisti interdentalni prostori između gingive i implantata toliko bitni?

Čisti interdentalni prostor je bitan jer u tom području bakterije koje se nalaze u ostacima hrane i u bakterijskom plaku mogu ulaziti u gingivu, odvojiti je i ući u kost, inficirajući ju, izazvati periimplantitis koji može biti uzrok gubitka implantata.

Što se događa nakon profesionalnog čišćenja zubi?

Asistentice, odnosno higijeničarke, čiste bakterijski plak koje se nalazi i u gingivi, te kamenac iznad i ispod gingive koji je nemoguće otkloniti čišćenjem zuba kod kuće. Na ovaj način higijeničarke poliraju zube i vraćaju im sjaj kako bi se bakterijski plak teško hvatao na zubima.

Koliko se često moram podvrgavati profesionalnom čišćenju zubi?

Profesionalno čišćenje zubi bi trebalo prakticirati 2 ili 3 puta godišnje jer se tako implantati održavaju na najbolji mogući način. Ako imate poteškoća s interdentalnim četkicama i čišćenjem zubi, vaš stomatolog će vam preporučiti koliko biste se često trebali podvrgavati profesionalnom čišćenju zubi.

Da li s implantatima mogu žvakati kao i sa svojim zubima?

Da, s implantatima se žvače, govori i smije kao i s prirodnim zubima.

O čemu je najvažnije brinuti nakon operacije?

U prvim satima nakon operacije pa sve do sljedećeg dana važno je držati led na obrazima sa strane gdje je implantat postavljen. Rashlađivanje područja znatno smanjuje moguću oteklinu. Savjetujemo da si pripremite više leda.

Kako čistim zube na implantatima?

Krunice na implantatima se čiste kao i prirodni zubi, mehanički čistimo četkicom za zube uz pastu za zube i interdentanli konac. Za mostove na implantatima se koristi interdentalni konac ili se koriste interdentalne četkice, jednostavne za korištenje. Naročito važno je čišćenje interdentalnih prostora i područja na rubu gingive, gdje se zaustavlja plak koji napada gingivu i kost kao i na prirodnim zubima.

Da li je nakon operacije ugradnje implantata bolje sjediti ili ležati?

Nakon operacije savjetuje se sjediti i hladiti područje ugradnje implantata, a navečer spavati s glavom u višem položaju u odnosu na tijelo, npr. na dva jastuka, jer se u ležećem položaju povećava krvni tlak u glavi. Preporučljivo je kretati se, ali izbjegavati sport i prekomjerne tjelesne aktivnosti.

Kako se ponašati s hranom i pićem?

Nakon operacije poželjno je pričekati kako bi anestezija popustila, budući da za vrijeme trajanja anestezije postoji povećana vjerojatnost da se pacijent zagrize i ozlijedi usnicu ili jezik. Izbjegavajte previše topla jela, savjetujemo hladna jela, na primjer jogurt, mlake juhice, itd. Ako ste žedni za vrijeme trajanja anestezije preporučuje se piti samo vodu. I drugi dan nakon operacije izbjegavajte vruća jela, budući da sva vruća jela ili pića mogu povećati oteklinu.

Što se preporučuje jesti nakon operacije?

Dok još nisu skinuti šavovi, idealna hrana su lagana jela, kao povrće, juhe, salata i riba. Tvrda i ljepljiva hrana je teška za žvakanje, te može iritirati i upaliti područje rane.

Da li kava može naškoditi?

Kava, kao i crni čaj, coca-cola, alkohol ili nikotin mogu iritirati ranu te tako izazvati krvarenje te na taj način otežati zacjeljivanje rane, stoga se ne preporučuje konzumacija istih u prvim danima.

Da li se može žvakati ako je rana svježa?

Dok rana nije zacijelila trebali biste izbjegavati žvakanje na strani na kojoj je izveden zahvat. Međutim, nije opasno ako rana dolazi u kontakt s hranom. Nakon uzimanja hrane poželjno je usta dobro isprati toplom vodom.

Da li se preporučuje tuš za usta?

Tuš za usta uklanja samo velike količine ostataka hrane koji se nalaze u ustima. Ako se ne koristi ispravno ili je mlaz vode prejak, tuš za usta može čak oštetiti gingivu. Dakle, ako dobro čistite i do sada niste koristili tuš za usta nije potrebno da ga počnete koristiti za implantate u fazi zarastanja. Preporučujemo da tuš za usta ostavite za vrijeme nakon ugradnje trajnih implantata.

Da li mogu koristiti pastu za izbjeljivanje zubi ako imam implantate?

Paste za izbjeljivanje zubi sadrži abrazivne čestice koje tijekom dužeg vremenskog razdoblja mogu ogrubjeti površinu novih krunica, izazivajući tako sakupljanje plaka i lakšu pigmentaciju umjetnih i prirodnih zubi. Naša je preporuka – koristiti normalnu pastu bez mikrogranula za dnevnu higijenu.

Da li se preporučuje uporaba dezinfekcijskog sredstva?

Postoji više vrsta dezinfekcijskih sredstava. Medicinska dezinfekcijska sredstva, koja sadrže tvari s vrlom visokom dezinfekcijom, mogu se koristiti samo uz recept i poslije intervencije čišćenja. Sredstva koja se nalaze u trgovinama imaju osvježavajući efekt i nikako ne zamjenjuju mehanička čišćenja četkicom. Dakle, ono nije neophodno, a ako ga želite koristiti, koristite ga nakon ispravnog dnevnog čišćenja.

Kada mogu opet početi prati zube?

Zube možete oprati istog dana nakon operacije, odmah nakon jela, kako se bakterijski plak ne bi zaustavljao na rani i prouzročio upalu. Ako vas boli u tom području onda pričekajte maksimalno jedan dan. Pri njezi zubi najbolje je koristiti što mekšu četkicu. Izbjegavati električne četke i tuš za usta.

Da li je normalno da rana krvari nakon šivanja?

Normalno je da nakon šivanja rana još malo krvari, iako je tu riječ o malenim količinama, čak i kapljicama. Ako rana ne prestaje krvariti nakon par dana, preporučujemo Vam da posjetite svog liječnika.

Kada skidamo šavove?

Šavove skidamo nakon 7 – 10 dana od stavljanja implantata. Šavove dijelimo na resorbirajuće i neresorbirajuće. Ako je riječ o resorbirajućim šavovima, nije ih potrebno fizički skidati u ordinaciji jer se šavovi sami od sebe razgrade i otpadnu.

Što se događa nakon skidanja šavova?

Nakon skidanja šavova treba proći period osteointegracije implantata, tj. implantati trebaju srasti s kosti kao pravi korijen. Ako imate provizornu protezu, ona se prilagođava, dok se provizorni mostovi puste dok se osteointegracija ne završi. Nakon toga otvaramo implantate, postavljamo sulkus formere, koji će oblikovati gingivu sve dok ne bude gotov definitivni protetski rad.

Da li noću skidam protezu na implantatima?

Nije obavezno skidati protezu tijekom noći, iako je preporučljivo povremeno ju skidati noću kako bi gingiva mogla malo ”disati“. Protezu je važno skidati tijekom čišćenja proteze i implantata.

Cjenik usluga
Go To Top