Nazovite nas +385 52 757 900

info@dadic.net

Carlotte Grisi 11, Novigrad - Cittanova

Na samo 50km od Trsta!

Protetika

Protetika je zahvat kojim dentalnim krunicama nadomještamo prirodne zube koji su oslabljeni velikim ispunima ili karijesom, ili endodontski liječene zube koji su promijenili boju.

Za izradu krunice ili mosta zub se mora obrusiti u tzv. bataljak, a endodontski liječeni zubi moraju se ”ojačati” izradom štifta. Taj se zahvat radi pod lokalnom anestezijom. Po završetku brušenja dobivamo bataljak – preoblikovani zub u obliku stošca kojemu je najširi dio u cervikalnom dijelu.

Most je protetsko terapijsko sredstvo kojim se nadomješta jedan ili više izgubljenih zubi tako što premošćuje prazan prostor između zuba nosača. Tijekom izrade definitivnog nadomjeska na bataljak cementiramo privremene krunice odnosno mostove, koji služe pacijentu do završetka izrade trajnog nadomjeska. Krunice štite zub i njegov okolni parodont, spječavaju izrastanje i naginjanje okolnih zuba u slobodni prostor, a rješavaju i estetski nedostatak. Nakon uzimanja otiska u laboratoriju se izrađuje trajni fiksni protetski rad.

Po pitanju materijala i radova u protetici valja izdvojiti:

Metal – keramičke krunice i mostove te visoko estetske bezmetalne nadomjeske izrađene CAD-CAM tehnologijom. Novija se tehnologija temelji na kompjuterskim 3D programima što smanjuje mogućnost pogreške. Važna značajka CAD-CAM tehnologije je primjena novih materijala kao što su cirkonijev dioksid, frezani titan, te ostali novi estetski, keramički materijali. Dentalne krunice i mostovi uspostavljaju pravilnu okluziju i funkciju žvakanja ravnomjernom raspodjelom žvačnog tlaka na cijeli zubni niz i koštanu podlogu.

Ljuskice – bezmetalni nadomjesci visoke estetike koji ne zahtijevaju brušenje cijele površine zuba i zbog toga pružaju beskompromisnu estetiku na prednjim zubima. Prednja površina zuba brusi se 0,5 mm – 0,75 mm.

Inlay-onlay – bezmetalni keramički nadomjesci koji se koriste na stražnjim zubima kao alternativa standardnim amalgamskim ili kompozitnim ispunima. Inlay je lijevani, pečeni, prešani ili brušeni ispun koji se postavlja u ispreparirano ležište centralnog dijela zuba, a kvržice i ostale plohe se ne diraju. Onlay je nešto veći ispun kojim nadomještamo jednu ili više kvržica s pripadajućim zubnim plohama. Nakon uzimanja otiska isprepariranog kaviteta, zubni tehničar modelira ispun, imitirajući boju i prirodan izgled zuba. Materijali za inlay ili onlay imaju bolja mehanička svojstva od klasičnih bijelih ispuna, ali u konačnici je najvažnije da pacijent dobije najkvalitetniji, trajniji ispun. Sve fiksne protetske nadomjeske nakon trajnog cementiranja ne možemo više izvaditi iz usta. Iz tog razloga preporučujemo dodatno održavanje oralne higijene prikladnom zubnom svilom, interdentalnom četkicom i zubnim tušem.

Totalne i parcijalne proteze  – učvršćene na implantatima ili preostalim zubima u usnoj šupljini putem zglobnih veza, teleskopa ili kvačica. Proteza je terapeutsko sredstvo kojim se liječe posljedice gubitka zuba, uspostavljaju izgubljene žvačne, estetske i fonacijske funkcije, te provodi profilaksa preostalih zubi i bezubog grebena. Djelomična proteza je indicirana kada se ne može izraditi mosna, tj. fiksna konstrukcija, bilo zbog premalog broja zuba nosača, njihovog neprikladnog razmještaja odnosno prevelikog raspona ili zbog lošeg stanja parodontnog tkiva. Redovite posjete stomatologu jednako su važne za osobe s protezom, kao i za osobe s prirodnim zubima. Isto tako je značajno i održavanje koje zahtjeva da se proteza izvadi iz usta i očisti poslije svakog jela, te tijekom noći odloži u čašu s vodom ili sredstvom za čišćenje proteze.

Go To Top