Nazovite nas +385 52 757 900

info@dadic.net

Carlotte Grisi 11, Novigrad - Cittanova

Na samo 50km od Trsta!

Preventivna stomatologija

Osnovni cilj preventive u stomatologiji nije samo skidanje tvrdih zubnih naslaga (kamenca) već i sprječavanje pojave bolesti zubi i usta.

Na važnost preventive ”male” pacijente treba upozoravati već u najmlađoj dobi, uputama o načinu i intenzitetu pranja zubi (2 – 3 puta dnevno), važnosti redovnih posjeta stomatologu (barem 2 puta godišnje). Kod djece starosti 5 – 6 godina, kada niču prvi trajni zubi, vrlo je važna fluoridacija zuba kao i pečaćenje fisura na kutnjacima (postupak zatvaranja dubokih fisura na zubima kako bi se pojačala njihova otpornost na karijes).

Pečaćenje fisura bitno je napraviti neposredno nakon nicanja kako bi se mogućnost stvaranja karijesa smanjila na najmanju moguću mjeru. Sama procedura traje petnaestak minuta, a masa kojom pečatimo fisure ispušta fluor u malim količinama koji sprječava nastanak karijesa.

Glass-ionomer cementi predstavljaju materijale nove generacije koje, uz otpuštanje fluora, karakterizira mali utjecaj tehnike rukovanja na svojstva vezanog materijala. Ovo je veoma važno u dječjoj stomatologiji, gdje dijete ima nemiran jezik i veliko lučenje sline, a to su materijali izbora kod cirkularnog karijesa.

Go To Top