Nazovite nas +385 52 757 900

info@dadic.net

Carlotte Grisi 11, Novigrad - Cittanova

Na samo 50km od Trsta!

Implantati i interakcije s lijekovima

Pretraga:

Da li postoji mogućnost alergijske reakcije na implantat?

Implantati su napravljeni od titana, materijala od kojeg se izrađuju sve proteze, kao npr. proteza kuka. Titan nema alergijske komponente te se u organizmu ponaša neutralno jer ga naš organizam ne prepoznaje kao strano tijelo.

Da li se nekom tko boluje od dijabetesa mogu postavljati implantati?

Da, važno je slijediti uobičajenu terapiju i da dijabetičar bude pod kontrolom, jer ako rana nije adekvatno tretirana može ometati proces ozdravljenja i usporiti samo zarastanje. Prije same odluke o ugradnji implantata, predlažemo da se pacijent konzultira sa svojim doktorom o odgovarajućoj skrbi i o mjerama opreza.

Da li postoje interakcije s lijekovima?

Da, s nekim lijekovima postoje. U slučaju redovitog uzimanja lijekova, o tome morate obavezno informirati vašeg implantologa. Primjerice, kortizon može promijeniti metabolizam i imunološki sustav organizma koji može utjecati na tijek ozdravljenja. Inhibitorni lijekovi poput antikoagulansa mogu izazvati krvarenje tijekom operacije postavljanja implantata.

Postoje li bolesti koje onemogućavaju postavljanje implantata?

Takvih bolesti obično nema, iako bolesti poput autoimunoloških koje isključuju bilo koju operaciju, ili teške bolesti poput srčane bolesti, dijabetesa visoke razine, poteškoće sa zgrušavanjem krvi ili osobe s teško narušenim imunološkim sustavom zahtijevaju informiranje implantologa kako bi se mogla donijeti odluka o eventualnom nastavku zahvata.

Kakve rizike na sebe veže ugradnja implantata?

Ugradnja implantata spada pod manje kirurške zahvate, te zbog toga mogu desiti manje komplikacije tijekom operacije, poput ozljede živaca i krvnih žila, ali u današnje vrijeme su rijetkost budući da posjedujemo vrhunske dijagnostičke aparate poput ortopanograma i digitalne radioviziografije koje se koriste tijekom operacije. Mogućnost nastajanja problema uzrokovanih slabom higijenom nakon operacije je visoka, dakle kao i svaku ranu nakon operacije treba čistiti i održavati područje ugradnje implantata (operativno područje) kao i sve okolne zube i time se rizik od upale oko postavljenog implantata svodi na minimum. Potencijalni problem predstavlja stabilnost implantata u trenutku ugradnje. Ako stabilnost nije optimalna, može uzrokovati slabu integraciju implantata u kosti što za posljedicu ima ugroženu otpornost u žvačnoj funkciji. U takvoj situaciji implantat može biti izvađen u lokalnoj anesteziji i zamijenjen, iako su takve situacije izuzetna rijetkost.

Što se događa prilikom upale implantata?

Ako se oko implantata stvori upala, nužno je ranu na vrijeme podvrgnuti profesionalnom čišćenju i ako je potrebno, propisati lijek. Važno je dolaziti na redovne kontrole i na godišnja profesionalna čišćenja te ako pacijent osjeća bilo kakve promjene, o tome informirati na vrijeme svog stomatologa. U našoj ordinaciji upale implantata rješavamo tretmanom bioozonom laserom ili ugradnjom umjetne kosti, ovisno o situaciji.

Što je parodontitis?

Parodontitis je upala gingive koja može biti kratkotrajna, ali može postati i kronična, ako u ustima ostane bakterijskog plaka. Parodontitis ugrožava sve što drži zub čvrstim, odnosno gingivalno tkivo i kost, kako na prirodnim zubima tako i na implantatima. Onaj tko boluje od paradontitisa mora maksimalno njegovati prirodne zube i implantate i pratiti preporuke stomatologa o dolasku na profesionalna čišćenja tijekom godine, kako bi prirodni zubi i implantati ostali što duže u ustima.

Cjenik usluga
Go To Top